2024-03-26 07:14PRESSMEDDELANDE

Conny, återvändaren

Agoradagen 2009 med första version av Nowaste logganAgoradagen 2009

Den bekväma exilen i Thailand är över. Conny Palmkvist fick hemlängtan. Inte bara efter Sverige och svenskarna, utan det var också en längtan tillbaka till Nowaste Logistics, en företagskultur och gamla kära kolleger. Den 2 april återinträder Nowastes första vd i företaget och blir produktionsledare när den nya terminalen invigs i Jönköping. Vi bokade ett Teamsmöte och ringde till Phuket för att fråga: Hur i hela friden gick det här till?

Det sista året av 1900-talet. Charlotte Perelli vinner Eurovision med Take me to your heaven. Filmkritiker springer på bio och blir uppspelta över rullar som Boys Don’t Cry och I huvudet på John Malkovich. På årets sista dag överlämnar Boris Jeltsin presidentposten i Ryssland till en kortväxt uppkomling with an attitude, vid namn Vladimir Putin. Sverige bestämmer sig för att minska sin försvarsbudget med fyra miljarder kronor om året de kommande tre åren. I Helsingborg hålls bomässan H99 med 13 nybyggda bostadshus i Norra hamnen. Helsingborgs IF vinner allsvenskan i fotboll och kvalar senare in till Champions League, vilket idag framstår som så omöjligt att man kan jaga älg med minnet. Det är bara att hålla upp den allsvenska tabellen i skogen och så dör älgarna knall och fall av ren fascination. Say what!?

I Helsingborg gör en 27-åring vid namn Conny Palmkvist ännu en arbetsdag som plockare på ett grönsaksföretag som heter Lime. Lime ska snart gå upp i ett större företag som heter Everfresh och Conny Palmkvist är med på resan. Han går vidare till nya arbetsuppgifter. Han blir arbetsledare, avdelningschef och driftchef. 2007 delar han arbetsrum med Johan Kallin och de två kollegerna smider ofta planer ihop. En av de mer vilda idéerna de har är att knoppa av logistikavdelningen på Everfresh och låta den bli ett eget bolag, som kan sälja logistik till företag som håller på med helt andra prylar än frukt och grönt.

Vi pitchade idén till dåvarande koncernchefen Bengt Nilsson och han gillade den. Plötsligt hade vi ett eget företag som vi inte visste vad vi skulle göra med, berättar Conny Palmkvist från det luftkonditionerade hemmet på Kata Beach i thailändska Phuket.

Conny blir vd för det nystartade Nowaste Logistics 2008. Johan Kallin är vice vd. De första åren har man bara en enda kund, Everfresh. Det är först när järn- och bygghandelskedjan Bolist (idag en del av Mestergruppen) kommer in i bilden 2012 som det börjar hända stora saker.

Conny Palmkvist går vidare till att leda ett transportföretag inom Total Produce-gruppen men har fortsatt tät kontakt med de gamla kollegerna på Nowaste Logistics. Så tät att det är en nobrainer den dagen han blir tillfrågad om att komma tillbaka, den här gången för att syssla med HR-frågor i det växande bolaget. Men 2018 skriver han under sin avskedsansökan och försvinner ut i kulisserna.  

Jag hade startat ett e-handelsföretag vid sidan om och den hobbyverksamheten hade vuxit sig så stor att jag bestämde mig för att satsa min tid på den. För ett och ett halvt år sedan sålde jag det bolaget och kände att jag ville göra något helt annat med livet. Det var då jag flyttade till Thailand. 

Och därmed är vi framme vid nutid.

Sommaren 2023 är han hemma i Sverige på ett av sina besök. Det är klart att han besöker sina kompisar på Nowaste och tar en kaffe med Johan Kallin. Det är då han får höra talas om planerna på en geografisk expansion norröver, med en helt ny terminal söder om Jönköping.

Jag kände att wow! Äntligen! Jag var väldigt engagerad när vi drog i gång Everfresh uppe i Stockholm en gång i tiden. Älskar att bygga upp något från scratch och kände att det här med Jönköping lät riktigt kul. Det är första gången som Nowaste ger sig ut från trygghetszonen Helsingborg i stor skala. Samtidigt hade jag börjat känna hemlängtan. Jag har varit i koncernen i 20 år, en stor del av mitt liv. Det är fortfarande många som är kvar från tiden när vi startade, människor jag vuxit upp med. Att komma tillbaka till Nowaste känns verkligen som att komma hem.

Så du ringde Johan och sökte jobb?

Nja, jag anmälde mitt intresse. Jag funderade över livet och kände att jag ville vara med. Och sedan började vi diskutera. Jag pratade flera gånger med Kewin Zetterlund, som blir verksamhetschef i Jönköping. Och vi kände att vi klickade, att det här kan vi göra något riktigt bra med. Det var Kewins beslut att anställa mig, inte Johans.

Ja, hur funkar den biten egentligen? Det är nog många som undrar hur en före detta vd ska underordna sig en kille som var 14 år gammal när du grundade Nowaste?   

Fast då känner de inte mig! Jag är helt prestigelös och ser inga problem med det överhuvudtaget. Vi är kolleger som ska jobba tillsammans, krångligare än så är det inte. Jag har varit tillbaka i Sverige några gånger och en period körde jag truck på Svenska Mässan bara för skojs skull. En sak jag lärt mig under alla de här åren är att jag inte vill vara vd igen. Bara för att man nått en viss position är det inte säkert att man trivs där. Jag vill vara närmare produktionen och människorna, det dagliga arbetet. Det är då jag trivs bäst. Och en av de verkliga tjusningarna med Nowaste är ju att det är platt, enkelt och prestigelöst. Jag vet förstås att det finns en typ av människor som är karriärister och behöver titlar som berättar vem de är, men jag är den andra sorten. Om jag är anfallare i ett fotbollslag och de ber mig att vara målvakt för att jag behövs där, då spelar jag målvakt.

 

Du lämnade 2018. Då fanns inte terminalerna vid Tostarp ute vid Vasatorp. Det är i många delar ett helt annat Nowaste du kommer tillbaka till?

Ja, så är det. Men jag har druckit många koppar kaffe genom åren med gamla kolleger och hela tiden hållit mig up to date. Jag känner bara sann glädje när jag tänker på vad Nowaste har utvecklats till. Det var ju det här vi såg för ögonen när vi startade med en vild idé för många år sedan. Jag hoppas att det bara är början. Jag ser fram emot steget ut i Europa den dagen det är dags för det.

Du kommer att bosätta dig i Jönköping med din fru?

Ja, det blir lite lång resväg annars. Vi har skaffat oss ett korttidsboende i Helsingborg den första tiden och flyttar upp till Jönköping någon gång under hösten. Jag ser fram emot att bekanta mig närmare med dagens verksamhet och lära känna alla människor som är nya sedan jag lämnade. Att flytta till Jönköping är en del av det här nya äventyret. Att få upptäcka en ny stad, få en ny utgångspunkt i livet. Jönköping är möjligheter. Det är en timma till Göteborg, två timmar hem till Helsingborg, tre och en halv timme till Stockholm. Jag vet att Vättern är kall men för mig är allt badvatten i Sverige för kallt. Och i Thailand är det å andra sidan för varmt nu. Det blir perfekt att flytta hem i april. Jönköping blir en bra utgångspunkt både för logistikverksamheten och för privatlivet.

 


OM Nowaste Logistics

Nowaste Logistics är ett av de ledande logistikföretagen i Norden och sysselsätter idag över 550 personer och driver tolv terminaler. Nowaste är ett värderingsstyrt företag som strävar efter att vara ledande inom segmenteten för FMGC, tekniska lösningar och e-handelslogistik. Genom kombinationen av våra värderingar – passion, nyskapande och ansvar – tillsammans med våra kärnkompetenser inom automation, IT och personal ska vi öka våra uppdragsgivares konkurrenskraft och förutsättningar för att utvecklas. Totalt disponerar vi en lager- och terminalyta om 300 000 kvadratmeter, fördelat över de tre temperaturzonerna kylt, fryst och varmt.


KONTAKTPERSONER

Johanna Pålsson
Content Creator
Johanna Pålsson