2023-06-30 07:00BLOGGPOST

TPL som elitidrott

Johan K. med Ahmet V.

Nowaste Logistics har på tio år gått från ingenstans till drivande aktör inom logistikbranschen. VD:n Johan Kallin hävdar att ett framgångsrikt företag behöver agera som en elitidrottare. Det är inte medaljer och berömmelse som är drivkraften, utan viljan att skapa nytt och utvecklas. 

Det är länge sedan Johan Kallin sprang omkring på fotbollsplanerna och gjorde allt för att vinna. Viljan att uträtta saker i ett lag finns kvar än idag, den är bara förflyttad till näringslivet och en lång karriär inom logistikbranschen. Johan är en av många inom Nowaste som börjat på lagret och plockat sig fram. 

Nowaste var i begynnelsen logistikavdelningen på Everfresh, som från Helsingborg förser hela Sverige med frukt och grönt. Logistiken blev så förfinad att avdelningen blev ett eget TPL-företag. Idag huserar stora klädföretag, bygghandlare, heminredningsjättar och många andra i de enorma terminaler som Nowaste etablerar och fyller med personal, automation och egenutvecklade systemlösningar. 

Johan Kallin har varit VD sedan 2012 och sett företaget gå från nordvästskånsk uppstickare till en aktör med ambitioner som sträcker sig över hela Europa. 

Det blir den naturliga följden om man hela tiden frågar sig: Hur kan vi göra det här ännu bättre? Vad behöver vi tillföra och utveckla för att bli ännu en liten detalj vassare? Det är klart att man kan och ska ha mål, men färdriktning är mer intressant. Det är där fokus ska ligga, inte på att mäta sig med andra. En framgångsrik idrottare tar sig till toppen genom att ha fokus på sin egen insats, inte på vad konkurrenterna håller på med.

Så vi tänker själva och hittar våra egna sätt. Vi har till exempel bara egen personal, vilket inte är så vanligt. Personalens lojalitet är då hos oss och våra kunder och vi ger alla individer som vill chansen att utvecklas och utbilda sig vidare. Vi vill stimulera det egna ansvaret och viljan att visa framfötterna. Många på huvudkontoret har börjat ute på terminalerna, från projektledare till personer i ledningsgruppen. Egen personal ger oss också möjlighet att agera väldigt snabbt utifrån våra kunders skiftande behov, som ibland kommer plötsligt. Förmågan att anpassa sig snabbt har varit en framgångsfaktor. Det såg vi inte minst under pandemin när många av våra kunder snabbt behövde vässa sitt e-handelserbjudande. 

En annan grej som utmärker en framgångsrik elitidrottare är förmågan att tidigt testa nya sätt, och ofta vara först. Johan nämner några milstolpar.  

Vi var tio år före alla andra med att lägga undan penna och papper och digitalisera lagret. I en konservativ bransch var vi först ut med kranlager och robotiserat plock. Vi stimuleras av utveckling. Det är därför vi idag kan ha ett större erbjudande än enbart TPL. Logistik i världsklass handlar om en vilja och passion för att ständigt driva utvecklingen i branschen framåt. Vi vill förändra spelreglerna och vara den som andra inspireras av. OM Nowaste Logistics

Nowaste Logistics är ett av de ledande logistikföretagen i Norden och sysselsätter idag över 550 personer och driver tolv terminaler. Nowaste är ett värderingsstyrt företag som strävar efter att vara ledande inom segmenteten för FMGC, tekniska lösningar och e-handelslogistik. Genom kombinationen av våra värderingar – passion, nyskapande och ansvar – tillsammans med våra kärnkompetenser inom automation, IT och personal ska vi öka våra uppdragsgivares konkurrenskraft och förutsättningar för att utvecklas. Totalt disponerar vi en lager- och terminalyta om 300 000 kvadratmeter, fördelat över de tre temperaturzonerna kylt, fryst och varmt.


KONTAKTPERSONER

Johanna Pålsson
Content Creator
Johanna Pålsson